Voda je nezastupitelná složka naší stravy:
• Má ochranou funkci, chrání okolí kloubů, míchu a mozek.
• Poskytuje ideální podmínky pro tvorbu enzymů, pro život buněk, obohacuje organismus o důležité minerály a o stopové prvky.
• Vytváří v těle harmonii, dodává energii a svěžest.
• Působí v těle jako transportér pro přenos živin, odpadních látek, elektrolytů a hormonů.
• Je zdrojem mikroživin pro trávicí systémy, které vyživují a udržují chod lidského těla.
• Je nutnou podmínkou pro tvorbu a aktivaci trávicích endogenních enzymů v celém trávicím systému od ústní dutiny až po konec sestupného trakčníku tlustého střeva.
• Je důležitým prvkem při termoregulaci našeho těla.
• Posiluje lymfatický systém, kdy lymfa vynáší z těla škodlivé látky.
• Naředí do přirozeného pH žaludeční šťávy a "připraví" enzymy, včetně hormonu inzulínu.
• Detoxikuje močový systém.
• Detoxikuje a aktivuje nervový systém a mozek.
• Vyplavuje většinu toxických látek nalézajících se v organismu,
především z ledvin, jater a ze střev a tím se zmenšuje obtížnost trávení následně zkonzumované potravy.
• Má důležitou roli při přenosu informací, protože i voda má paměť.
Pijte kvalitní vodu
Kvalita vody se stále zhoršuje. Stále se totiž vyvíjejí nové
průmyslové látky, chemikálie, léky a ty se dostávají zpět do vody. Sedm
miliard lidí vyprodukuje tolik odpadních látek, že to má vliv na kvalitu
vody na celém světě.
Vodu bychom měli pít čistou! Většina vodovodních kohoutků obsahuje
znečištěnou vodu naředěnou do přijatelných norem a tato už nekvalitní
voda je dále kontaminována v potrubí jednotlivých domů a v městských
vodovodních řádech,
často starých 100-150 let. Vodovodní společnosti nejsou schopny
ochránit svoje klienty před kontaminací vody, choroboplodnými viry,
bakteriemi, těžkými kovy a dalšími zplodinami, které vodovodní řád
obsahuje. Výsledkem jsou pak
poslední události v Praze, kde v důsledku kontaminace staletého
potrubí došlo k masivní nákaze. A toto je jen špička ledovce, protože v
přestárlém potrubí bude množství zamoření narůstat a zahraniční
vlastníci vodáren nemíní
tuto situaci řešit. Částečným řešením je pití balené vody, což je ale
neekonomické z dlouhodobého hlediska a navíc většina vody v plastech je
jednoduše vodou z kohoutku, která projde minimálním počtem filtrů, aby
lépe chutnala.
Pokud je balená voda špatně skladovaná na přímém slunci nebo při
vysokých teplotách, uvolňují se do ní z plastového obalu ftaláty, může
se v ní objevit také antimon, které se využívá jako redukční činidlo při
výrobě plastových
lahví. Řešením je voda upravená reverzní osmózou.
Mnoho lidí, kteří dbají na kvalitu konzumovaného jídla, si neuvědomují,
že pití kvalitní vody je stejně důležité jako jíst kvalitní potraviny.
Tento aspekt mnozí lidé úplně přehlíží. Pijí vodu z vodovodních kohoutků
nebo z nádrží,
které obsahují vodu přefiltrovanou pouze karbonovým či jiným filtrem,
aby chutnala lépe. Pak jsou naplněni nečistými tekutinami, které
znečišťují jejich svaly, orgány a mozek. Jestli děláte totéž, je to
velká chyba. Žádný stroj
nemůže správně fungovat, když je zanesen špinavým olejem.
I přes ujištění odpovědných orgánů nejsou z pitné vody běžnými postupy
úpravy ve všech případech úplně odstraněny látky, jako jsou
kontraceptiva, antidepresiva, nesteroidní antirevmatika proti bolesti
atp. Ideální by proto bylo,
kdyby si každý pro vlastní použití přefiltroval pitnou vodu pomocí
reverzní osmózy. Je alarmující, že každý se dnes stará o to, co jí, jak
kvalitní vzduch dýchá, ale už málo z nás se stará o to, co pije.
Co byste měli vědět o pitném režimu
• Člověk denně ztrácí 2,5-3l vody. Příjem tekutin by měl být
dodržován v průběhu celého dne. Jednorázové zavodnění těla, náhlé
dohánění zanedbaného pitného režimu, zatěžuje ledviny a z těla mohou být
odplaveny minerály.
Určitě neplatí, že čím více tekutin pijete, tím lépe. Vypijete-li bez
zjevného důvodu více než 4l denně, neúměrně zatěžujete ledviny.
Optimální přísun je 2 - 3 l tekutin denně. V horku a při zvýšené zátěži by
se příjem měl zvýšit
až na 5l. totéž platí, že je třeba pít více při detoxikaci, kdy se
vyplavuje obrovské množství kyselin a metabolitů. Množství vypitých
tekutin by se měl zvýšit i v případě, že v jídle konzumujete hodně solí.• Doporučuje se ráno nalačno vypít minimálně 3 dcl vody. Pít
minimálně 15 - 30 minut před jídly. Pít až 1 - 2 hodiny po jídle. Větší
množství pokud možno vypijte dopoledne, kdy tělo nejvíce vylučuje
odpadní látky.
• Vodu z potravin započítáváme do pitného režimu. Obsah vody ve
většině potravin (např. v polévkách, ovoci, zelenině, mléčných
výrobcích) se pohybuje v rozmezí 40 - 95 %. Průměrně tedy přijmeme
stravou 500 - 1000 ml vody.
• Hlavní složkou pitného režimu by měla být co nejčistší voda.
Mineralizované vody jsou pro každodenní konzumaci nevhodné. Nezbavují
tělo zplodin látkové výměny a přebytečných solí, zvyšují riziko
hypertenze a vzniku ledvinových, močových a žlučových kamenů.
• Tmavá a výrazně zapáchající moč je u jinak zdravého jedince znakem
dehydratace. Jestliže je moč světlá a bez silného zápachu, tak je
množství tekutin dostatečné.